<b>Makanan Tradisi</b> Malaysia, <b>Melaka</b> - Blog <b>Makanan di Melaka</b> - Blog Makanan di Melaka |
<b>Makanan Tradisi</b> Malaysia, <b>Melaka</b> - Blog <b>Makanan di Melaka</b> Posted: 21 Feb 2014 09:33 PM PST Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke... So mari kita cerita pasal makanan... Sebab semua orang suka makanan! Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :) Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :) Laksa Johor Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti, Class gitu orang johor ni, Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang. Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat Mee Bandung Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain Mee Bandung Muar tiada tandingannya ! Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2 Mestilah cukup pedasnya :) Soto Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun Kalau LA lebih prefer soto bihun LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya, sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil Nasi Ambang Subhanallah, kecur tengok gambar ni Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea? Gerenti puas hati :) Telur Pindang LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu Datang kempunan nak makan telur pindang Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang' Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya. Rasanya sangat sedap :) Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang Kacang Pool LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam Haha tak pastilah pulak, Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :) Mee Rebus Johor Urmmm...sedap jugak ni Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor Botok-botok Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, daun kesum, daun cekur dan daun kunyit. Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus Lontong Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong Lontong kuah dan Lontong kering Kalau LA lebih prefer lontong kering Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum Briyani Gam Johor Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia Senang kata briyani yang paling wanted lah Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni? First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. Asam Pedas Johor Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung Otak-Otak Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas Otak-otak ni isi ikan yang berempah Tempat lain pun ada juga kalau tak silap Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :) Dan berbeza dengan negeri lain Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini Air Kathira Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya. Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :) |
<b>MAKANAN MELAKA</b>: <b>MAKANAN TRADISIONAL</b>(CENCALUK) Posted: 24 Feb 2014 04:23 AM PST ASSALAMMUALAIKUM W.B.T CENCALUK MELAKA hari nie sy nak smbung cerita sikit di blog sy yg mengenai makanan yang patot korang kena tahu di negeri teknologi hijau dan negeri yang bersejarah di Melaka . Makanan yang terdapat di Negeri Melaka nie ada pelbagai jenis makanan tradisional yang popular iaitu Cencaluk , Belacan Dan Gula Melaka. Cencaluk ia adalah sejenis lauk dalam hidangan tradisional di Melaka . Oleh itu , ia dibuat dari udang yang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau. Cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi. Di Negeri Melaka udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan , Tanjung Kling dan beberapa kawasan persisiran pantai yang lain. Apabila kita menyebut pasal makanan di Melaka , pasti akan rasa lebih menyelerakan jika ia disertakan dengan cencaluk. Proses pembuatan cencaluk memerlukan ketelitian bagi memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap apabila dimakan. Udang geragau yang segar, iaitu tanpa direndam dengan air, akan dicampurkan dengan garam, dan sedikit nasi iaitu sama seperti bahan-bahan untuk membuat belacan. setelah ketiga-tiga bahan sudah menjadi sebati , ia seterusnya akan di masukkan ke dalam sebuah bekas, iaitu pasu, guri dan tempayan kecil. ada juga pembuat cencaluk yang menambahkan kesedapan cencaluk . cencaluk dicampur dengan cili dan bawang besar yang di hiris. kemudian ia akan di campur dengan perahan limau nipis atau limau nipis. cencaluk dicampurkan dengan sedikit cili dan sehiris dua halia, kemudian di goreng dengan telur . try kalau korang berminat . hehe :)cencaluk yang belum siap cencaluk sudah siap dan sedia untuk menjamu selera ! MAKANAN TRADISIONAL (BELACAN) makanan tradisional Melaka yang kedua adalah Belacan di buat melalui pengalaman para nelayan yang pada mulanya hanya sekadar menjadikannya sebagai makanan tambahan. Oleh kerana sambutan yang menggalakan dan perisa yaang di minati, setiap kali datang musim, udang diperam untuk dijadikan belacan. belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang di mampatkan dan tahan lama. ia merupakan bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat untuk di makan . Ramuan dan Bahan yang di gunakan ialah kebanyakkan proses membuat belacan ini hanya di jalankan secara kecil-kecilan dan ia boleh dilakukan di rumah . belacan dibuat daripada udang kecil. Gred yang pertama adalah dibuat daripada udang putih, dan berwarna putih .Gred yang kedua pula ialah ia dibuat daaripada udang kecil yang bercampur dengan ikan bilis, dan ia adalah berwarna gelap. Belacan Gred ketiga pula ia dibuat daripada pelbagai jenis ikan kecil dan berwarna hitam. Selain itu juga, udang geragau atau kara turut di gunakan juga untuk menghasilkan belacan. kebanyakkan belaacan di buat daripada udang . Selebihnya atau 10 peratus lagi di gaul dengan garam . Ia penting kerana garam merupakan bahan adunan yang baik . Lebih-lebih lagi apabila proses pengeringan di lakukan . Sekiranya udang terkurang, belacan tidak terhasil dengan baik . Ia cepat busuk kerana berlaku pengurangan protein. belacan yang sudah di proses dan di packing ! inilah hasilnya sambal belaacan yang meletop ! |
You are subscribed to email updates from Makanan tradisional di Melaka - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
@