My Rainbow...: <b>Makan di Melaka</b> : Steamboat Api-Api - Blog Makanan di Melaka |
- My Rainbow...: <b>Makan di Melaka</b> : Steamboat Api-Api
- Blog <b>Makanan di Melaka</b>: Makanan Tradisi Malaysia, Melaka - Blog <b>...</b>
- Blog <b>Makanan di Melaka</b> - Blogger
My Rainbow...: <b>Makan di Melaka</b> : Steamboat Api-Api Posted: 25 Feb 2014 08:32 PM PST Assalamualaikum..... Hari ni, no English version. Hari ni, entry santai2. Penat yer nak baca english entry. Statistic visitor blog ni drop mendadak kalau buat entry English. Well, tak apalah. Selang seli lah kan. Hari ni nak balik Melaka. Esok malam ada tahlil untuk arwah Ba, Insya Allah. Kalau ada kawan2 blogger di Melaka, jemputlah datang sekali yer. Lepas Maghrib di Jalan 2, Taman Bertam Jaya. Dekat seberang Tesco Cheng tu je. Hari ni, cuci mata dulu dengan pilihan steambot. Ramai yang dah selalu makan kan. Kita makan di sini pun dah lama juga. Tapi tak kisah lah, janji dapat kongsi2. Steambot Api2 ni lokasinya di seberang jalan AEON Bandaraya Melaka. Round jer lah shop lots kat situ, mesti senang jumpa punya. Steamboat kat sini, bukan terhad kepada yang rebus2 dan grill2 saja. Ada buffet makanan lain. Tengok kat atas ni, ada kupang masak cili. Sedap. Tak yah kelam kabut berebut parking kat medan ikan bakar kan. Kat sini pun ada. Maklumlah, kat Melaka ni kupang fresh dan mentah tu di jual merata2. Peniaga2 ni buka payung tepi jalan jer untuk jual kupang. Ada potato wedges goreng tau. Budak2 suka lah kan. Mak bapak budak pun sukaaaa. Sos nya pula ada berbagai jenis...so memang boleh layan. 2 jenis lauk yang sinonim dengan Melaka. Kat atas ni ada ikan pari masak asam pedas dan ayam masak lemak cili api. Tau tak, kita terus teruja dengan 2-2 jenis lauk nie. Memang sedap. Asam pedasnya pekat, seimbang rasa dan ikan parinya pun sedap. Masak lemaknya pula, ayam fresh, lembut. Kuahnya pekat dan kepedasannya pun memang sangat sesuai. Tak lah pedas menyengat dan tak juga tak terasa cilinya. Aduhai...sedapnya. Ha...nampak tak kat atas ni. Semua daging dan sea food yang telah diperap. Sedaplah juga. Tapi kita tetap suka Chim Chum di Food Village Kota Bharu lagi. Nak lepak2, sembang2, boleh lah.... Lauk pauk nasi campur tu lagi sedap pada tekak kita. Macam biasa, semua benda2 yang ada dalam yong tou fu pun ada juga. Tapi kami tak ambik pun yang ni. Entah kenapa, tak berapa ada peminat benda2 ni semua. Kita cuma ambil sayur jer. Yang tukang ambik ialah hubby. Lepas tu si Firdaus pun rajin bangun ambik itu dan ini. Adam hanya ambil apa yang dia nak jer. Kita tak berani nak ambik apa2 lagi sebab gerun tengok yang kat atas nie. Ya Allah, minta2 lah habis makan. Jangan lahhh membazir. Tapi Alhamdulillah, habiss. Yang kat atas ni, yang first batch...tu yang penuh semacam tu. Bila second batch, dah kurang la...sebab dah kenyang. Kuah sup boleh pilih tomyam atau biasa. Kami ambil sup biasa. Tapi memang kurang kick la.... Pembakaran di bantu dengan minyak masak. So, ada unsur2 goreng di situ. Another inconvenience for me. Kalau setakat nak lepaskan rindu pada Chim Chum, bolehlah kami datang sini sebab Kelantan tu jauh dari Melaka kan. Tapi kalau sebab nak celebrate ke apa ker, agak kurenggg sikit. Apa dia Chim Chum? Reader baru blog nie dipersilakan godek2 entry2 kita yang lepas yer. Ada beberapa entry pasal Chim Chum. Atau google pun boleh. Ada juga entry kita tersenarai. Esok sampai hujung minggu, kita cuti. Tak pasti ada masa nak update atau tak... Kalau ada, maknanya yang schedule punya. Kalau takder, minggu depan jer lah yer... . |
Blog <b>Makanan di Melaka</b>: Makanan Tradisi Malaysia, Melaka - Blog <b>...</b> Posted: 28 Feb 2014 09:45 PM PST Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke... So mari kita cerita pasal makanan... Sebab semua orang suka makanan! Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :) Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :) Laksa Johor Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti, Class gitu orang johor ni, Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang. Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat Mee Bandung Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain Mee Bandung Muar tiada tandingannya ! Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2 Mestilah cukup pedasnya :) Soto Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun Kalau LA lebih prefer soto bihun LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya, sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil Nasi Ambang Subhanallah, kecur tengok gambar ni Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea? Gerenti puas hati :) Telur Pindang LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu Datang kempunan nak makan telur pindang Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang' Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya. Rasanya sangat sedap :) Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang Kacang Pool LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam Haha tak pastilah pulak, Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :) Mee Rebus Johor Urmmm...sedap jugak ni Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor Botok-botok Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, daun kesum, daun cekur dan daun kunyit. Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus Lontong Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong Lontong kuah dan Lontong kering Kalau LA lebih prefer lontong kering Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum Briyani Gam Johor Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia Senang kata briyani yang paling wanted lah Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni? First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. Asam Pedas Johor Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung Otak-Otak Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas Otak-otak ni isi ikan yang berempah Tempat lain pun ada juga kalau tak silap Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :) Dan berbeza dengan negeri lain Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini Air Kathira Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya. Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :) |
Blog <b>Makanan di Melaka</b> - Blogger Posted: 23 Feb 2014 09:13 PM PST Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.
Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam. Sharing is caring posted from Bloggeroid |
You are subscribed to email updates from Makanan di Melaka - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
@