Tips Suri Bekerja Di Rumah: Melaka, Kampung Halaman Penuh ... - Blog Makanan di Melaka

Tips Suri Bekerja <b>Di</b> Rumah: <b>Melaka</b>, Kampung Halaman Penuh <b>...</b> - Blog Makanan di Melaka


Tips Suri Bekerja <b>Di</b> Rumah: <b>Melaka</b>, Kampung Halaman Penuh <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2014 05:46 PM PST

Cuti Thaipusam yang lepas, kami sempat pulang ke kampung halaman saya di Melaka. Setiap kali melalui tol Ayer Keroh, rasa rindu ke tanah kelahiran saya terubat di jiwa. Melihat panorama sepanjang jalan di Melaka sebelum sampai ke rumah, rasa tenang dan lapang. Amat berbeza dengan perasaan ketika memandu di Kuala Lumpur dan Selangor, hehe...

Anak-anak mengomel untuk menikmati coconut shake Alai yang dijual berdekatan dengan simpang sebelum sampai ke kampung halaman. Malangnya gerai tersebut tutup. Kamipun singgah makan tengahari di restoran Hjh Rahmah di Bukit Katil. Kari ikan dan asam pedasnya antara yang sedap dan laris di Melaka. Kuih-muih juga banyak dijual di sini. Minuman yang paling best mestilah air tebu.  Lauk-pauk juga cepat kehabisan. Pengunjung luar dan penduduk tempatan pula bertali arus setiap masa. 

 azhanaam.blogspot.com
 
 

Licin sebab semua kelaparan. Sesiapa yang berkunjung ke Melaka, bolehlah cuba makanan di restoran ini. Insyaallah anda akan menikmati hidangan yang enak dan menyelerakan. Selepas makan tengahari kami sambung perjalanan balik ke rumah Atuk. Anak-anak yang sudah kekenyangan berhajat untuk singgah ke perigi Hang Tuah. Tiba-tiba datang `mood' celik sejarah pula budak-budak ni. Kamipun layan je. Kebetulan memang sebelum sampai ke rumah, kami akan melewati kampung Duyong. Kampung ini menempatkan perigi Hang Tuah. Wah! Dah cantik tempatnya dan ada bermacam-macam lagi tarikan seperti rumah-rumah sahabat Hang Tuah, Gelanggang Silat dan Pusat Kebudayaan Melayu. Ada yang telah dibuka dan ada yang masih belum dibuka. Ada yang percuma dan ada yang dikenakan bayaran. Yang pasti perigi Hang Tuah masih percuma.

Beginilah cara menimba air telaga..

Dah ada madrasah Perigi Hang Tuah


Gerai Jualan

Pusat Kebudayaan ini memang baru siap dan masih belum dibuka kepada pengunjung. Jadi kami ambil gambar di luar sahaja. Saya amat tertarik dengan binaan rumah Melayu Melaka seperti ini. Dah tentu ia mengembalikan nostalgia saya ketika ke rumah arwah nenek semasa kecil.

                                     Tengoklah tangga batu rumah Melaka yang cantik ini.

Tengok kat luarpun jadilah ye!

 

Gelanggang silat

Akhirnya sebelum balik ke Shah Alam, gerai coconut shake telah dibuka. Cuaca pula elok panas untuk menikmati coconut shake yang best tu. Rasa kelapa dah jadi rasa vanilla ditambah pula dengan topping aiskrim, rasanya memang sedap dan sesuai untuk dessert lepas makan tengahari.  Apa-apapun selaku mak budak, saya rasa gembira sebab seronok tengok anak-anak menikmati coconut shake. Untuk mereka yang ingin tapau, tokehnya dah siap-siap simpan banyak-banyak dalam freezer. Masa belum terkenal dulu rasanya coconut shake Alai antara perintisnya. Sekarang di Kuala Lumpurpun dah ada cuma tak tahulah rasanya sama atau tidak seperti di sini.

Memang kalau balik kampung di Melaka memang seronok. Walaupun saya anak jati Melaka, tetapi rasanya banyak betul tempat yang perlu dikunjungi sama ada untuk tujuan sejarah dan sudah tentu untuk tujuan mengisi perut. Dulu pergipun masa bujang dengan kawan-kawan, sekarang mestilah pergi dengan suami dan anak-anak pula. Banyak tempat menarik untuk dilawati dan tempat makan yang best. Kami balik hanya 2 hari 1 malam, jadi memang tak sempat nak lepak-lepak di medan ikan bakar di belakang rumah. Lagipun nak bagi peluang orang luar yang memang penuh setiap malam. Tips nak pergi makan ikan bakar ialah pergilah seawal jam 6 petang sebab kalau lepas Maghrib memang ramai dan tempahan pula banyak dan lama. Mood yang ok tiba-tiba jadi tak ok sebab lama sangat. Insyaallah di lain masa dan kesempatan kita serbu ikan bakar pula. Jom ramai-ramai datang ke Melaka!

Blog <b>Makanan di Melaka</b>: Berhenti Di Perhentian Kuih Kampong <b>...</b>

Posted: 16 Jan 2014 09:21 PM PST

Berhenti <b>Di</b> Perhentian Kuih Kampong Jika Ke <b>Melaka</b> | Diary Mama <b>...</b>

Posted: 03 Jan 2014 02:19 AM PST

Berhenti Di Perhentian Kuih Kampong Jika Ke Melaka | Diary Mama

2 minggu lepas oleh HannyAbdullah di diarymama.com

Buat anda yang akan datang ke Melaka jangan lupa untuk singgah di Perhentian Kuih Kampong yang terletak di Jalan Ujong Pasir , Melaka. Tempat ini juga dikenali dengan nama Kedai Bawah Pokok.

#Kangkung: Al kisah bagaimana cina-cina kiasu dah kena tipu <b>...</b>

Posted: 17 Jan 2014 07:04 PM PST

Kangkung sejak dahulu lagi memang menjadi makanan kegemaran rakyat tak kira miskin atau kaya.

Kangkung juga banyak khasiat dan vitaminnya.

Bagi masyarakat cina, makan kangkung boleh disamakan dengan memakan makanan kegemaran maharaja-maharaja mereka yang hidup mewah sambil ditemani oleh gundik-gundik yang setia menjadi sundal demi mendapat sesuap nasi berlaukkan kangkung di istana-istana maharaja dahulu kala.

Kangkung yang jadi kegemaran kaum-kaum pendatang ini juga mudah ditanam, lempar saja dalam longkang atau kubang, ia mudah tumbuh menjalar dengan subur. Lalu dimasak tanpa dikerat-kerat dengan pelbagai jenis masakan dan perlu dimakan begitu lahap sekali dengan chopstick sambil mendongak kepala ke atas dan menongkat kaki.

Semakin tinggi kangkung diangkat, semakin besar mulut tergangga dan makin gelojoh kangkung dikunyah maka semakin tinggi darjat kiasu seseorang itu.

Sifat gelojoh dan pelahap pemakan-pemakan kangkung ini sudah lama diketahui oleh bangsa-bangsa Melayu sejak zaman kegemilangan kerajaan kesultanan Melaka dahulu lagi. 

Al-kisah ketika rombongan kerajaan kesultanan Melayu Melaka di bawah pimpinan Tun Perpatih Putih melawat China, beliau mendapat tahu bahawa betapa susahnya untuk melihat wajah Sang Maharaja yang angkuh dengan kebesarannya. 

Namun hasil risikan dalaman pembesar Melaka diketahui bahawa sang Maharaja China amat suka makan kangkung. Maka dibuat suatu helah dan dikhabarkan kepada Sang Maharaja China dan tukang masak istana bahawa rombongan kerajaan Melaka suka makan kangkung yang tidak dikerat-kerat.

Maka di hari makan besar, Sang Maharaja China pun makanlah kangkung dengan lahapnya sambil mendongak ke atas untuk memasukkan kangkung ke mulutnya. Begitu juga semua rombongan Melaka turut mendongak ketika makan kangkung. Maka dapatlah sekalian rombongan pembesar Melayu Melaka tersebut dan rakyat jelata China melihat wajah sang Maharaja yang selama ini sukar untuk dilihat. 

Lihatlah betapa bijaknya diplomasi dan taktik pembesar-pembesar Melayu Melaka dahulu kala mempermainkan si Maharaja China. Semua cerita ini dicatatkan dengan kemas di dalam khazanah buku sejarah Melayu klasik Salalatus Salatin dan Sejarah Melayu.

Gambaran artis rupa Maharaja China dahulu kala
Yang paling menarik bagaimana Sang Maharaja kemudiannya mendapat penyakit gatal-gatal kulit (kedal) akibat perbuatannya merendahkan martabat si Sultan dan rakyat Melaka dengan memohon sembah dari baginda.

Akibatnya Sang Maharaja China terpaksa berubat dengan meminum dan memandi air basuhan kaki Sultan Melaka; Sultan Mansur Syah yang dikirimkan oleh baginda ke China. Ini terpaksa dilakukan setelah sekalian banyak para tabib handal di China gagal mengubati Sang Maharaja. 

Sejak itu Sang Maharaja dan keturunan-keturunannya tidak lagi berani merendah-rendahkan martabat Raja-Raja dan bangsa Melayu, jika tidak terkenalah apa-apa tulah dan daulat Melayu.

Tapi hari ini sejak datang merempat lalu mendominasi ekonomi negara, suku sakat bangsa pendatang kangkung ini tidak lagi segan kepada bangsa Melayu sebagai tuan tanah di negara ini. Bagi mereka, institusi kesultanan dan harga diri bangsa Melayu dan Islam adalah perkara yang boleh dipermain-mainkan. 

Namun sebijak-bijak mereka pun akhirnya kena tipu juga dengan 'Sultan Melaka' yang berjaya mengkangkungkan bangsa kangkung yang kemaruk dengan pingat-pingat kebesaran demi digelar Datuk dan Dato'. 

Inilah 'Sultan Melaka' yang memperdayakan bangsa kangkung dengan pingat-pingat kebesarannya...Mungkin bangsa kangkung mahu menabalkan raja kangkung ini setelah membuang sistem Beraja yang sah di negara ini agar raja kangkung yang baru ini mudah dipergunakan demi memenuhi tembolok bangsa kangkung.  

Inilah contoh budaya kangkung yang dibawa oleh puak-puak pendatang kangkung kiasu ini. Walaupun hidup terendam dalam longkang kotor dan kubang tahi sekalipun mereka tetap subur menjalar sana sini dan kadangkala menjadi parasit menutupi lopak-lopak air sehingga membunuh hidupan lain. 

Apabila hidup subur menyemakkan lopak-lopak air, mereka mengundang lain-lain spesis yang berbahaya untuk berlindung di sebalik kangkung-kangkung tersebut yang menunggu untuk mengigit mangsa-mangsanya yang leka.

Gambaran situasi bangsa kangkung di zaman dahulu

Bangsa pemakan kangkung inipun akan terus menyepit dan menghirup sup kangkung dengan lahapnya tanpa mengira asal usul kangkung-kangkung yang hidup subur di lopak air atau apa jenis baja yang membajai kangkung tersebut. Kerana apa yang penting bagi bangsa pemakan kangkung adalah perut-perut mereka... 




@



Tips Suri Bekerja <b>Di</b> Rumah: <b>Melaka</b>, Kampung Halaman Penuh <b>...</b> - Blog Makanan di Melaka